Kulinarne Inspiracje Futki czyli smakowity blog polaniczanki


Przedstawiamy Wam Kasię Futomę-Łabiak – polaniczankę mieszkającą na co dzień we Wrocławiu i autorkę bloga „Kulinarne Inspiracje Futki”.

Jest psychologiem i trenerem personalnym, a kuchnia pełna smaków i aromatów to jej ogromna pasja. Swoją kulinarną podróż prowadzi pod pseudonimem Futka.

Kocha kuchnię pełną wyrazistych smaków, jakie niesie za sobą Azja, bogactwo składników kuchni Bliskiego Wschodu, ale także kuchnię śródziemnomorską, pełną słońca i świeżości. Lubi także tradycyjną, polską kuchnię oraz jej niepowtarzalne i swojskie smaki.

W jej kuchni znaleźć można także potrawy bez glutenu, sałatki, surówki, pasty, potrawy dla smakoszy ryb i mięsa, a także pożywne przekąski dla sportowców, wegan i wegetarian.

Poniżej zamieszczamy jeden z przepisów Kasi – po resztę zapraszamy na bloga: https://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com/ oraz na Facebook’a: https://www.facebook.com/KulinarneInspiracjeFutki/

RACUSZKI Z JAGODAMI NA MAŚLANCE
 Potrzebne składniki 
– 500 ml maślanki naturalnej
– około 350 g mąki pszennej
– 80 g jagód
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
DODATKI
– olej rzepakowy (do smażenia)
– cukier puder
– śmietana lub jogurt
 Przygotowanie 
Maślankę łączymy z jajkami, a następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki) na jednolitą i gęstą masę. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy za pomocą łyżki na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Racuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Smacznego!