Restauracja „Decompresja” weźmie udział w czwartej edycji Goût de France/ Good France 2018


21 marca będzie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie w światowej skali, w którym uczestniczyć będzie restauracja Decompresja – jedyna w Kotlinie Kłodzkiej.

21 marca restauracje z całego świata, będą serwować typowe menu francuskie w ramach święta kuchni francuskiej – Goût de France/ Good France 2018. Święta zorganizowanego po raz pierwszy przed czterema laty z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Europejskich i Spraw Zagranicznych i któremu patronuje Ambasada Francji. Ponad 2000 szefów kuchni z 5 kontynentów i w 150 krajach wyda tego samego dnia kolację inspirowaną francuską sztuką kulinarną, składając hołd dla jej tradycji, odkrywczego charakteru i wartości, których jest przekazicielem: idei dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności oraz uznania dla dobrej żywności.

W czwartej edycji Goût de France udział weźmie również Restauracja Decompresja w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój. Jej szef Rafał Grzegorzek przygotował własne interpretacje dań, które zaprezentuje podczas kolacji pierwszego dnia wiosny i globalnego święta kuchni francuskiej, tj. 21 marca.

Na menu à la française złożą się apéritif, przystawka, danie główne, deska serów oraz deser, które dopełni idealny wine pairing francuskich win oraz będzie możliwość degustowania najlepszych francuskich szampanów.

Miłośnicy kuchni francuskiej, którzy nie będą mogli uczestniczyć w tym niepowtarzalnym i wyjątkowym święcie kulinarnym, będą mieli okazję odkrywać smaki i wykwintność kuchni francuskiej także w kolejne dni, aż do soboty 24 marca włącznie.