Sezon na…dynię


Lato niestety dobiegło końca i powoli nadchodzą coraz chłodniejsze dni. W jesiennych potrawach warto wykorzystać dynię, która stanowi świetny składnik wielu dań oraz również wspaniale smakuje sama.

Wielu z nas kojarzy dynię z Halloween, gdzie służy jako ozdoba. Warto jednak wiedzieć, że dynie dzielą się na dwa rodzaje: ozdobne i jadalne. W kuchni ma wiele zastosowań oraz posiada liczne składniki odżywcze.

 

Dynia dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Ponadto dynia jest niskokaloryczna więc nawet przebywając na diecie śmiało możemy po nią sięgać.

Poniżej znajdują się dwa przepisy bazujące na dyni oraz link z kilkoma dodatkowymi propozycjami.

Zupa z dyni bez miksowania (6-8 porcji)

Składniki:

– pól kg dyni (obranej, wypestkowanej i pokrojonej kostkę), idealna będzie wspomniana dynia piżmowa

– 2 łyżki masła

– 2 łyżeczki gruboziarnistej soli

– 1 łyżeczka curry

– 340 g czerwonej soczewicy (1.5 szklanki)

– 1 cebula pokrojona w pióra

– 4 ząbki czosnku (zmiażdżone)

– 1 łyżka świeżo startego imbiru

– 1 l bulionu drobiowego

– 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Połącz sól i proszek curry, odstaw. Opłucz soczewicę, Podgrzej masło w rondlu. Dodaj miksturę curry, mieszaj, aż zacznie pachnieć (około minuty). Dodaj cebulę, czosnek, imbir, duś, aż staną się przezroczyste (około 4 min.). Dodaj dynię. Gotuj, aż zacznie mięknąć, około 5 minut. Dodaj wodę i bulion. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości około 10 min. Dołóż soczewicę, gotuj, aż będzie miękka 10-15 mini. Podawaj zupę z dyni gorącą, z kleksem jogurtu naturalnego.

Szybka zupa z dyni bez miksowania gotowa!

Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję, możesz albo pokroić dynię drobniej jeszcze przed gotowaniem, albo po ugotowaniu przetrzeć zupę przez sito. Jeśli dynia, zwłaszcza piżmowa, jest wystarczająco dojrzała i będzie się gotowała odpowiednio długo, wystarczy ją lekko rozetrzeć drewnianą łyżką. Nie będzie idealnie gładka jak purre czy zupa krem, ale uzyska pyszną konsystencję ze smakowitymi kąskami.

 

Przepis: https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/zupa-z-dyni-bez-miksowania-wykonalna-pyszna/c0r3bxr

 

Składniki:

 2 PORCJE, PO 323 KCAL
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu oraz szczypta nasion musztardowca jeśli mamy
  • 300 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • duża garść szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  • Ugotować ciecierzycę lub użyć ciecierzycy z puszki. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć.
  • Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 – 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.
  • Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.
  • Garnek otworzyć i mieszając co chwilę gotować jeszcze przez ok. 5 – 10 minut aż sos będzie kremowy, gęsty a dynia miękka. Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

Przepis: https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/curry-z-dynia-ciecierzyca-i-szpinakiem

Pod tym linkiem znajdziecie jeszcze kilka ciekawych przepisów opartych na dyni. Smacznego!

https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/dania-z-dyni-jakich-nie-znacie-5-apetycznych-pomyslow-na-jesien/r0trm2j

 

Źródła:

https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html?page=1