Sezon na…truskawki


W końcu nadszedł sezon na jedne z najbardziej lubianych owoców czyli truskawki. Oprócz znakomitych walorów smakowych mają także wiele właściwości zdrowotnych – poprawiają apetyt, polepszają trawienie,obniżają poziom cholesterolu, a nawet posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto truskawki mają niski indeks glikemiczny, przyśpieszają przemianę materii i są niskokaloryczne. Te pyszne owoce mają swoje zastosowanie także w kosmetyce – są składnikiem maseczek o działaniu przeciwtrądzikowym oraz łagodzących egzemę i poparzenia słoneczne. Najczęściej truskawki wykorzystywane są oczywiście w kuchni – są głównym składnikiem dżemów, marmolad, soków, kompotów, galaretek czy sorbetów. Z truskawek można przyrządzić także smaczne i pożywne smoothie lub dodać je do lekkiej sałatki.

SKŁADNIKI
 2 PORCJE
  • 300 g truskawek
  • pół szklanki listków mięty
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 granat
  • 125 g serka ricotta
  • winegret: 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy extra vergin
PRZYGOTOWANIE
  • Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Truskawki pokroić, wymieszać z miętą i drobno posiekaną chili. Wyłożyć na talerze, posypać połową granatu i polać winegretem. Wyłożyć ser ricotta, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać resztą granatu.

Przepis zaczerpnięty z: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/salatka_z_truskawkami_granatem_ricotta/przepis.html

 

Milkshake truskawkowy z otrębami

Składniki:

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 2 daktyle bez pestek
  • 1 łyżeczka płatków migdałów

Przygotowanie: Umyj truskawki i usuń szypułki. Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.