Sposób na upały – chłodnik


W tym roku lato jest wyjątkowo łaskawe – temperatury dorównują gorącym wybrzeżom Hiszpanii czy Grecji. Jednak przy tak upalnej pogodzie nie mamy ochoty na równie gorące jedzenie. Świetną alternatywą jest chłodnik – zupa serwowana na zimno, zmiksowana z warzyw lub owoców.

W wielu kuchniach narodowych można wyróżnić popularne wersje chłodników, np.  kuchnia bałkańska – tarator, kuchnia hiszpańska – gazpacho czy kuchnia turecka – cacik. W Polsce najbardziej znanym chłodnikiem jest chłodnik litewski. (źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%82odnik)

Poniżej dwie propozycje przygotowania: z warzywami czyli tradycyjny chłodnik litewski oraz  połączenie sierpniowych skarbów czyli malin i porzeczek.

Chłodnik litewski:

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu

PRZYGOTOWANIE

  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.
  • Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
  • Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.
  • Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.

 

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/chlodnik-litewski 

 

Chłodnik porzeczkowo-malinowy:

Składniki

  • porzeczki czarne 0.75 szklanki
  • maliny 0.5 szklanki
  • duży jogurt naturalny 400 gramów
  • miód płynny 3 łyżki
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania :

Owoce przebieramy, myjemy i wrzucamy do malaksera (lub blendera), dodajemy miód oraz jogurt naturalny. Miksujemy, wylewamy na talerz i posypujemy kilkoma czarnymi porzeczkami, dekorujemy listkami mięty.

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chlodnik-porzeczkowo-malinowy