Zdrowe przepisy na grilla


Nadszedł maj, a wraz z nim piękna pogoda. Większości z nas majowe, ciepłe wieczory na pewno kojarzą się z…grillowaniem. Jednak czy dania z grilla mogą być zdrowe?  Oczywiście! Poniżej znajdują się przepisy zaczerpnięte z strony dietto.pl na zdrowe i smaczne potrawy z grilla, które każdy z nas może wprowadzić do swojego letniego menu.

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej ( 2 porcje)

1 porcja – 338kcal

  • 1 pęczek szparagów zielonych lub białych [500g]
  • 16 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz biały
  •  tacka aluminiowa

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Jeśli to konieczne obierz końcówki obieraczką
do warzyw. Zawiń każdego szparaga w plaster szynki parmeńskiej a następnie skrop oliwą i oprósz białym pieprzem. Grilluj na tacce aluminiowej lub bezpośrednio na ruszcie jeśli używasz grilla elektrycznego aż szparagi zmiękną i delikatnie się zrumienią.

 

Pstrąg w papilotach (2 porcje)

1 porcja – 360kcal

  • 2 nieduże świeże pstrągi [ok. 230g]
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 pęczek bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  •  folia aluminiowa

Na kilka godzin przed planowanym grillowaniem pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posiekaj bazylię i czosnek i włóż je razem z tymiankiem, oliwą, solą i pieprzem do moździerza i utrzyj na jednolitą masę. Następnie ponacinaj w poprzek skórę pstrągów w kilku miejscach. Przygotowana masę umieść we wnętrzu ryby oraz na jej powierzchni bezpośrednio na nacięciach. Każdą rybę zawiń osobno w folię aluminiową i odłóż do lodówki. Podczas grillowania połóż rybę zawiniętą w folię aluminiową na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 25 minut.

 

 

Źródło: http://dietto.pl/dietetyczne-przepisy/6-przepisow-na-smaczne-zdrowe-dania-z-grilla